De Muur ( 15 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Deze duikplaats wordt ook wel het Schelpenstrandje genoemd, dit is waarschijnlijk een betere naam omdat de muur, refererend aan het stenen muurtje bovenop de dijk, op veel meer plaatsen voorkomt. De schelpenstrandjes zijn veel karakteristieker voor deze duikplaats. Zij bevinden zich tussen een viertal golfbrekertjes. Vanaf deze strandjes is het heel leuk duiken rond de uiteinden van de golfbrekertjes.

Vanwege het kleine aantal parkeerplaatsen is deze plek niet geschikt voor grote groepen met duikers. Wel is het mogelijk om op het parkeerterein van de de duikplaats Nw Kerkweg te parkeren, maar dan is het nog een hele wandeling terug.

Bij de duikplaats "de Muur" liggen vier dammetjes met daar tussenin kleine zandstrandjes. Het mooiste is het hier, zo rond de 5 meter diepte, aan het einde van de piertjes. Op de stenen van het dijklichaam groeien enorm veel anemoontjes en Knotszakpijpen. Tussen de stenen hebben Puitaaltjes en verschillende soorten grondeltjes een schuilplaats gevonden. In het voorjaar hebben we op deze plek wel eens een Snotolf gesignaleerd. Wat in de Grevelingen bijzonder genoemd mag worden.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats "de muur" ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via Zierikzee of via Goederee-Overvlakke over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts.

Als je via Zierikzee reist, over de N59, Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N59 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste weg rechts.

Als je bij de dijk bent aangekomen ga je de eerste weg rechts (Elkerzeeseweg) tot het duikcentrum "de Grevelingen". Vlak voor het duikcentrum ga je linksaf de Boutlaan op, deze gaat vanzelf over in de Langendijk. Na een paar honderd meter is er een kleine parkeerhaven aan de rechterzijde van de weg. Nu is het een kwestie om even over de muur van de dijk te kijken of je goed zit. Op de duikplaats bevinden zich een aantal piertjes met daar tussenin kleine zandstrandjes. Je kan het beste hier je spullen uitladen en over de dijk dragen terwijl je buddy de auto parkeert op de parkeerplaats van de duikplaats Kerkeweg

Let op!! vanwege het grote aantal duikers, dat van deze duikplaats gebruik maakt op drukke dagen, is hier de kans op auto inbraak niet erg groot. Echter buiten het seizoen is het hier 's avonds of overdag ook niet veilig! Blijf dus waakzaam.
Coordinaten (MOO-111): 49,70 / 417,90
Parkeer mogelijkheden: geen
Kans op inbraak : Redelijk
Diepte: -20
Afstand tot duikplaats: 50 m.(+ klim over muurtje)
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Nee
Obstakels: 4 golfbrekertjes
Vulstations: Kabbelaar (ook kluisjes)
Grevelingen

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek de Muur ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 15 "Langedijk tussen Ravensweg en Kerkweg".

Laatste update: 23 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans