Bommenede ( 6 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Dieptekaartje

Sinds Rijkswaterstaat een gebouw heeft neergezet aan het einde van de haven is het bijna niet meer mogelijk om hier vanaf de kant te duiken. Deze plek is alleen met een bootje nog bereikbaar.

Even uit de kust ligt het, eens door de zee opgeslokte voormalige dorp, Bommenede. Hoewel er alleen nog maar wat begroeid puin ligt, is dit wel de moeite van een bezoekje waard. Maar pas wel op want het ligt vlakbij de vaargeul en in de zomer kan het hier enorm druk zijn met boten. Een vrije opstijging in de vaargeul is dan levensgevaarlijk.

Flora & Fauna

Op de ondiepere gedeelten van de zandbodem zitten veel Slibanemonen, maar op de diepere gedeelten zie je vooral platvissen. Aan de rand van het water tussen de vele soorten waterplanten kan je hier Zeenaalden vinden en vele soorten garnalen. Op de stenen van de dammetjes zitten Mosselen en Oesters en soms biedt een Oester weer een goede ondergrond voor anemoonsoorten die een harde ondergrond prefaleren, zoals de Weduwroos.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats "Bommenede" ligt midden op Schouwen-Duiveland aan de Grevelingen

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via het Hellegatsplein, of via Goederee-Overvlakke, over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts. Als je bij de dijk bent aangekomen ga je de eerste weg rechts (Elkerzeeseweg) langs het duikcentrum "de Grevelingen" doorrijden tot de N653. Bij de N653 ga je linksaf richting Zonnemaire.

Als je via het Hellegatsplein reist over de N59, moet je bij de stoplichten in Nieuwerkerk, rechtsaf, richting Dreischor. In Dreischor ga je richting Zonnemaire.

In Zonnemaire ga je via de Veerdijk richting Grevelingen. Bij de splitsing met de Zonnemairsedijk, hou je links aan en rijdt je recht op de haven af.


Coordinaten (MOO-121): x=56,7 / y=417,2
Coordinaten (MOO-122): x=57,5 / y=416,9
Parkeer mogelijkheden:----
Diepte: -22
Afstand tot duikplaats:----
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Nee
Obstakels: Voormalig dorp
Vulstations: Kabbelaar in Scharendijke
Grevelingen in Scharendijke
Waterworld in Nieuwerkerk

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek Bommenede ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 6 "Zeedijk bij de haven van Bommenede"

Laatste update: 5 januari 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans