Type : Vrachtschip
Tonnage : 9009 ton
Bouwjaar : 1940
Datum ondergang : 6 oktober 1940
Diepte : 14 & 29 m.

De Thistlegorm is ongetwijfeld n van de meest bekende wrakken van de Rode Zee. Het tijdens zijn derde reis in 1940 door een Duitse bommenwerper tot zinken gebrachte schip, heeft een enorme aantrekkingskracht op duikers. Dit komt voornamelijk door zijn bijzondere geschiedenis. Om een goede indruk te verkrijgen van het wrak zal je meerdere duiken moeten maken.


De ruim 9000 ton wegende Thistlegorm deed dienst als troepen bevoorradingsschip. De ruimen stonden boordevol met militaire vrachtwagens, motorfietsen, wapens, munitie, kleine tanks en zelfs treinwagons met twee locomotieven. Daar is nog steeds erg veel van overgebleven met uitzondering van de achterste ruimen. Daar kreeg het schip indertijd een voltreffer te verwerken. Door de kracht van de daarop volgende explosies van de met munitie gevulde ruimen brak de Thistlegorm in tween en zonk vrijwel onmiddellijk naar de zeebodem.


Een groot gedeelte van de bemanning wist zich in veiligheid te brengen. Maar toch vonden nog 9 opvarenden bij deze scheepsramp de dood.

De meeste wrakken in de Rode Zee zijn gezonken omdat ze op het rif liepen. Zij liggen daarom dan ook vaak in de onmiddellijke nabijheid van een rif. Duikschepen maken daar dankbaar gebruik van om er hun anker op uit te gooien. De Thistlegorm echter staat midden op de zandbodem op ruim 25m. diepte en rondom het schip kan het behoorlijk stromen.


Regelmatig is dan ook te zien dat er duikschepen komen aanvaren met op de voorplecht een kant en klare duiker. En zodra de duikplaats is bereikt springt deze met een lijn in het water verdwijnt onmiddellijk onder het wateroppervlak. Om vervolgens meteen af te dalen naar het wrak, waar hij een geschikte plek hoopt te vinden om het duikschip aan de Thistlegorm te bevestigen.


Bijna alle huidige duikers kennen de tweede wereldoorlog slechts uit geschiedenis boekjes uit films of documentaires. Daarom was het voor mij een hele bijzondere gewaarwording toen ik tijdens mijn eerste duik op de Thistlegorm een gevoel kreeg van een hele sterke nabijheid van die oorlog. Dit was werkelijk een tastbaar stukje geschiedenis. Als of de tijd had stilgestaan. Lieslaarzen leken nog prima bruikbaar. Vrachtauto's netjes gerangschikt zoals ze daar waren neergezet. Kisten met wapens en munitie klaar voor gebruik. Zestig jaar en nog zo wezenlijk herkenbaar.


Het kost even tijd om al deze indrukken te verwerken. Een tweede duik geeft je weer de kans om een beter overzicht te krijgen. Al dwingt de stroming je vaak om de luwte van de ruimen op te zoeken. Het beste is daarom ook om je tijden het begin van je duik door het wrak heen te bewegen in de richting van waaruit de stroming komt. Om je vervolgens door de stroming langs het schip te laten meevoeren naar de plaats waar je weer via een touw naar de oppervlakte kan opstijgen.

Meer informatie over de Thistlegorm bij: Tour Egypt


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 20 maart 2007