Type : Passagiersboot
Tonnage : 1105
Diepte : 32 m.

De Salem Express is typisch een voorbeeld van een wrak dat erg tot de verbeelding spreekt vanwege zijn dramatische ondergang. Het schip was op 16 december 1991 onderweg naar Safaga, met aan boord voor het merendeels Egyptische pelgrims, die net een bezoek aan Mekka hadden gebracht. De kapitein was de zeer ervaren Hassan Moro die de omgeving zo goed kende dat hij als één van de weinige het aan durfde om tussen het gevaarlijke Hyndman rif en het vaste land te varen. Bijna alle andere schepen voeren hier met een ruime boog omheen zodat ze vaak wel 2 uur langer onderweg waren.

Op de bewuste avond was het weer echter zo slecht dat het schip op de een of andere manier uit koers is geraakt en met een zware klap op het zuidelijkste puntje van het rif is terecht gekomen. Door de impact van de botsing is de grote laad en losdeur van de boeg losgeraakt, zodat het water enorm snel het schip binnendrong. Binnen 20 minuten was het schip gezonken. Het is allemaal zo snel in zijn werk gegaan dat de bemanning geen kans meer heeft gekregen om de reddingsboten te strijken. Van de ruim 650 mensen aan boord wisten slechts 180 het land zwemmend te bereiken.


Het schip zelf ligt op 32 meter diepte op zijn stuurboordzijde vlak bij het rif. Toen ik er zelf in 1994 voor het eerst op dook was het nog amper begroeid. Overal op en rond het schip lagen nog persoonlijke bezittingen; tassen, schoenen en elektronische apparatuur zoals scheerapparaten en getto blasters. Duiken op het schip was toen officieel nog niet toegestaan en het schip binnen gaan was nog erg gevaarlijk.

Tegenwoordig is de begroeiing al goed op gang gekomen en het wrak vrij gegeven voor duikers, hoewel er nog gedeeltes van het schip verboden gebied zijn.

    Links naar sites over Salem Express:
  • Le Salem Express - Mer Rouge Franse site met Historische foto's van het schip nog voor dat het was gezonken.

Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 3 maart 2007