Type : Vrachtschip
Lengte : 106 m.
Gezonken : 12 december 1978
Positie : 27° 34’ 48" N, 33° 56’ 00"E.
Diepte : tot 32 m.

Op het rif van Sha’ab Abu Nuhas is berucht er liggen maar liefst vier wrakken vrij dicht bij elkaar. Dat toont wel aan hoe verradelijk dit gebied is voor de scheepvaart. Naast de Kimon M. liggen op dit rif ook nog de wrakken van de Chrisoula K, de Carnatic en de Giannis D. In het verleden werden de wrakken wel eens met elkaar verwisseld, maar met de huidige satelliet navigatie apparatuur zal dat nu zelden nog het geval zijn.

De in Duitsland gebouwde Kimon M. was een groot vrachtschip met vier ruimen. Toen het op 12 december 1978 op het rif botste vaarde het onder Panamese vlag. Het schip was onderweg van Turkije naar India. In de straat van Gubal dacht de kapitein dat hij het gevaarlijkste gedeelte van zijn passage al achter de rug had en liet het commando over aan zijn officieren. Helaas werd hij kort daarop opgeschrikt door een enorme klap toen het schip in volle vaart op het rif van Sha’ab Abu Nuhas vaarde. Het schip heeft toen nog enkele dagen op het rif vastgezeten tot het uiteindelijk door de sterke stroming dermate werd beschadigd dat het langzaam van het rif afgleed.

Het schip ligt nu op zijn stuurboordzijde aan de voet van het rif. Het is inmiddels doormidden gebroken, maar daarom zijn de ruimen voor duikers heel goed toegankelijk. Ook de machinekamer is vrij toegankelijk. Vooral de lichtval die door de diverse grote openingen valt vormt een prachtig schouwspel.

Meer informatie over de Kimon M bij: Tour Egypt


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 20 maart 2007