DUIKLOCATIES NOORWEGEN: Stromsholmen -

Brua (de brug)Meteen naast het duikcentrum kan een hele mooie duik worden gemaakt onder de brug. Het is een nauwe doorgang en er staat meestal een behoorlijke stroming. Daarom wordt er voor deze duik ook gebruik gemaakt van een boot.
Vlak voor de kentering van hoog naar laagwater kun je vlak voor de brug te water gaan vanuit de boot. De stroming is dan niet te sterk zodat je de doorgang, die onderwater hooguit twee en en halve meter is, niet gelijk wordt doorgesleurd. Dat zou jammer zijn want de doorgang is heel bijzonder. Voordat de stroming geheel tot stilstand is gekomen moet je wel aan de andere zijde zijn gearriveerd. Daar wordt het gelijk een stuk breder en als het goed is kun je daar worden opgepikt door boot van het duikcentrum. Blijf je te lang in het nauwe gedeelte en de stroming heeft zich gedraaid dan kan het wel eens moeilijk worden om er nog tegenin te komen. Laat je dan gewoon weer terugdrijven. De boot pikt je dan wel weer op, of desnoods zwem je terug naar het duikcentrum.


De wanden van de doorgang zijn geheel begroeid met Dodemansduim. Nergens heb ik ooit zoveel Dodemansduim bij elkaar gezien. Opvallend is dat ze allemaal dezelfde geelbruine kleur hebben. Witte en oranje Dodemansduimen ontbreken. Op de bodem liggen her en der verspreid grote Eetbare zeeappels. Op de Dodemansduim kun je naaktslakken vinden, maar ook bijzonder vissen zoals de Snotolf of het Harnasmannetje kun je hier tegenkomen. Kortom een bijzondere plaats waar je makkelijk meerdere duiken kunt maken.

Onderwaterfoto's uit Noorwegen 2007.


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 14 november 2007