DUIKLOCATIES IN NOORWEGEN - DISTRICT ROGALAND - PLAATS EGERSUND
1:Skarvoy - 2:Lyng÷y - 3:Malmbrygga - 4:Haven - 5:Tingelset - 6:Stabbssaettet - 7:Larselodden - 8:Lille Svetlingen - 9:Argentina

Skarv°yOm Skarv°y te bereiken heb je een bootje nodig. Vanuit de jachthaven, bij de terminal, is het met een snel bootje ongeveer 10 minuten varen.

Skarv°y ligt precies op het westelijke puntje van de haveningang van Egersund. Op het eiland staat een lichtbaken. Afhankelijk van de windrichting en -kracht kan hier op verschillende plaatsen gedoken worden. De zuidzijde staat bekend als het spectaculairs, maar staat bij een verkeerde windrichting volledig blootgesteld aan golven van het open water. In dat geval kan altijd nog worden gedoken aan de meer beschutte noordzijde. Hier bevindt zich ook nog een ander klein eilandje en tussen deze twee eilandjes is het betrekkelijk ondiep.
Aan de Oostzijde, onder aan een op het eiland duidelijk zichtbare kloof, bevinden zich op 6 meter diepte een aantal onderwatergrotten. Ook hier moet het weer rustig zijn anders zijn de grotten vanwege de deining slecht toegankelijk.


Vooral de steile gedeelten zijn interessant omdat daar geen Kelp kan groeien en de wanden een mooie plek voor Dodemansduimen om zich te vestigen. Aan de oostzijde loopt het eerst geleidelijk af tot 20 meter. daaronder is een steile wand die afdaalt tot ruim 40 meter. Op deze wand staan vanaf 35 meter tot de bodem op diverse plaatsen Gorgonen.
Aan de noordzijde tussen de eilanden wordt de bodem naar het oosten toe steeds dieper. Op de afdalende zandbodem vind je op diverse plaatsen nog enorme rotsblokken met nauwe spleten. Daar tussendoor zie je veel Lipvis soorten.


Onderwaterfoto's uit Noorwegen.


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 14 juni 2006