DUIKLOCATIES IN NOORWEGEN - DISTRICT ROGALAND - PLAATS EGERSUND
1:Skarvoy - 2:Lyngöy - 3:Malmbrygga - 4:Haven - 5:Tingelset - 6:Stabbssaettet - 7:Larselodden - 8:Lille Svetlingen - 9:Argentina

MalmbryggaMalmbrygga is een uitstekende plaats om een kantduik te maken. Ook voor nachtduiken en voor onervaren duikers is dit een uitstekende plek. Omdat het beschut ligt kan je er ook bij slechte weeromstandigheden duiken.

Over de 44 ga je richting Hauge. Even voorbij Egersund krijg je aan de linkerkant water te zien van een zeearm. Vlak voorbij het water ga je rechtsaf een klein weggetje in. Na een paar minuten zie je vlakbij het water een parkeerterreintje. Nadat je de auto op het parkeerterreintje hebt geparkeerd kan je langs een steigertje het water in. Er liggen hier veel plezierbootjes en de touwen waarmee ze zijn verankerd zijn mooi begroeid met verschillende wiersoorten. Je duikt in een soort baai, waarvan de bodem langzaam afloopt. Verder van de kant af net buiten de baai gaat de bodem over in een soort drop-off naar ruim 30 meter.


Als je de in het zuid/westen gelegen drop-off wilt bereiken moet je wel een beetje doorzwemmen. In het ondiepe gedeelte vind je op de bodem veel stekelhuidigen zoals Kamsterren, Eetbare zeeappels en andere Zeesterren. Ook veel bodemvisjes zoals grondeltjes en Pitvisjes zie je rondscharrelen. Op de verticale wand van de drop-off vind je, buiten veel Dodemansduim, ook prachtige Steenkoraaltjes en Sponzen. Tussen de spleten in de wand proberen galatheakreeftjes en een enkele Noordzeekrab zich te verschuilen.

Onderwaterfoto's uit Noorwegen.


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 15 juni 2006