DUIKLOCATIES NOORWEGEN: lygnstolvatnet -


Lygnstølvatnet

Omdat de Fjorden op veel plaatsen in Noorwegen heel ver het binnenland inlopen ben je geneigd om te denken dat al het water in Noorwegen zout is, er zijn echter ook een flink aantal zoetwatermeren. In een aantal kan je ook zeer mooi duiken. Bijvoorbeeld het meer van Lygnstølvatnet in het district Romsdal. Het meer op zich stelt niet zoveel voor. Het is betrekkelijk klein en vrij ondiep, maximaal 10 meter. Het is de ontstaansgeschiedenis die vrij bijzonder is. Ongeveer honderd jaar geleden bestond het meer nog niet, of was het hooguit een verbreding in een riviertje. Totdat er op 26 mei 1908 een steenlawine van de 1208 meter hoge Keip stortte en een natuurlijk dam vormde. Binnen een paar dagen had zich een meer gevormd.

Lygnstølvatnet Lygnstølvatnet Lygnstølvatnet Lygnstølvatnet Lygnstølvatnet


Niet alleen de weg was ondergelopen ook enkele stenen hutjes waar de melkmeisjes zomers konden schuilen waren totaal onderwater verdwenen. Nu, honderd jaar later is het opvallend hoe goed alles nog herkenbaar is. De daken van de hutjes zijn weliswaar voor het grootste gedeelte verdwenen, maar het hekje, voor de hutjes, staat alleen wat scheef en lijkt eenvoudig te repareren. Hoewel de bodem van het meer voor een groot gedeelte is begroeid met Kranswier is het gedeelte waar vroeger de weg heeft gelopen onbegroeid alsof er nog dagelijks melkkarren overeen rijden.

De dichtstbijzijnde grote stad is Alesund. Vandaar reis je naar Stranda en vervolgens naar Hellesylt. Net buiten Hellesylt neem je de 655, dat is een weg die je de bergen in brengt. Zelfs zomers zie je hier nog op veel plaatsen sneeuw liggen. De weg loopt langs een aantal meertjes, maar pas als er een meertje aan de rechterkant van de weg verschijnt ben je op de bestemming aangekomen.

Onderwaterfoto's uit Noorwegen.

Links over Lygnstølvatnet


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 13 november 2007