DUIKLOCATIES IN SCHOTLAND OBAN: - DUNOLLIE CASTLE - EASDALE - PUFFIN CAMPING -

Loch Creran

Loch Creran is een diep in het land stekende zeearm. Wat deze loch zo interessant maakt is dat je hier binnen een kleine oppervlakte heel verschillende leefomgevingen kunt vinden. Op de plaats waar je via een brug de loch kunt oversteken wordt het water met grote snelheid door een vernauwing geperst. Op deze plaats kan alleen grof materiaal op de bodem blijven liggen, maar zodra er enige houvast is te vinden zien dodemansduimen toch kans om zich daar te hechten. Op sommige plaatsen heeft zich zelfs een compleet tapijt van dodemansduim gevormd.

Slechts een paar honderd meter verder, waar de loch zeer weer verbreedt is het water weer bijna totaal tot stilstand gekomen. Daar is de bodem weer met fijn sediment bedekt. Dit gebied is weer een waar paradijs voor zeekomkommers en wormen, die zich hier perfect kunnen ingraven en hun fragiele tentakeltjes uitspreiden om voedsel te vangen. Gelukkig zijn hier ook nog een aantal stenen riffen die steil oprijzen boven de bodem. Deze riffen bieden onderdak aan talloze andere levensvormen zoals: haarsterren, zakpijpen en hydroidpoliepen. En zoals gebruikelijk bieden de hydroidpoliepen weer onderdak aan diverse soorten naaktslakken.

Wel is het op deze duikplaats belangrijk om niet met teveel duikers tegelijk het water in te gaan, omdat het fijne sediment dat opdwarrelt al snel het zicht kan verstoren.

------------ ------------ Helmkrab Zonnester ------------
Meer foto's uit Schotland.


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 31 maart 2005