Fotogalerie van Ron Offermans: zoetwater, Zeeland en de Rode zee.
Foto's uit de tropen. Foto's uit Zeeland Kathaai in Nederland. Foto's uit de Noordzee. Zoetwater foto's.

In 1990 ben ik gefascineerd geraakt door de duiksport en vanwege mijn beroep als fotograaf ben ik kort daarna begonnen met onderwaterfotografie. Al snel bleek een brede kennis van onderwaterbiologie erg behulpzaam te kunnen zijn bij het goed vastleggen van al dat onderwaterleven. In de loop der jaren heeft mijn interesse op dat terrein geresulteerd in een aansluiting bij de biologische werkgroep van de NOB en de stichting Anemoon. Uiteraard zijn de tropen en het zoete water erg interessant, maar Zeeland heeft mijn grote belangstelling. De Zeeuwse delta heeft een ongekende hoeveelheid mooie duikstekken die ik in de loop der tijd allemaal heb bezocht. Om verder nog iets nuttigs te doen met al mijn verzamelde kennis en fotomateriaal ben ik deze website begonnen.

5 februari 2011
Handboek digitale onderwaterfotografie

Op 5 februari is het Handboek digitale onderwaterfotografie gepresenteerd op Duikvaker. Dit boek is een technische ondersteuning voor beginnende en gevorderde onderwaterfotografen.

24 september 2010
Nederlands Kampioen OW fotografie

Op 24 september is bekend gemaakt dat ik het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie heb gewonnen en ons land zal vertegenwoordigen op het WK in Bodrum.

december 2010
Portfolio 2010

In de portfolio staan mijn mooiste foto's van 2010 gemaakt in Zeeland, zoetwater en st. Eustatius.

Fotowedstrijden

Open Nederlands Kampioenschap 2011

Magazines & Forums

SITES & ONLINE MAGAZINES Duikeninbeeld.tv;
Wet Web Magazine
UWP Magazine
Digifish
Underwater Picture Dimension

FORUMS
Duikeninbeeld.tv forum
Duikforum (NL)
Digitaldiver (ENG)
Wetpixel (ENG)

ANDERE FOTO LINKS OP DEZE SITE Algemeen
Apparatuur

Op de site van Duikeninbeeld.tv; geef ik doormiddel van korte filmpjes tips over:
 • Scherm kalibreren
 • Bestaand licht
 • Histogram
 • Welke fotocamera?
 • Macro
 • Twee flitsers
 • 3d foto's
 • Metadata
 • Back-up
 • Biologische kennis
 • Scherpte-onscherpte
 • Afdrukken
 • Duiklampen

 • Om een keuze te maken uit alle apparatuur die beschikbaar is kan het internet natuurlijk buitengewoon handig zijn.
  Op de pagina "Apparatuur" staan tips en een uitgebreid overzicht van alle leveranciers van onderwater-fotoapparatuur.
  30 november 2007
  Najaar Zeeland

  In het najaar was er een redelijk lange periode waarin het zicht uitstekend was Zeeland. Ik heb daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Ook werden we verast doordat het Gestippelde mosdierslakje weer werd gesignaleerd na zeven jaar afwezigheid. Kortom het was een mooi najaar.

  25 november 2007
  Noorwegen Zoetwater

  Lygnstølvatnet is de naam van een meertje in het district Romsdal. Het zicht is er heel goed en onderwater is er een weggetje met een bruggetje, een bos en een aantal overblijfselen van een paar stenen hutjes te vinden.

  27 november 2007
  Zoetwater

  Veel duikers gebruiken de zoetwaterplassen alleen voor hun opleiding, of ter voorbereiding voor het "echte" werk. Toch valt ook in zoete water nog voldoende te ontdekken, vooral tijdens een nachtduik. Het voorjaar en de zomer is ook de tijd van de insectenlarven.

  7 maart 2007
  3D foto.

  Foto’s van wrakdelen die uit je beeldscherm lijken te steken, of opnamen van krabben die uit het papier lijken te kruipen. Iedereen met een gewone onderwatercamera kan ze maken. Een beetje inzicht tijdens de opnamen, wat handigheid met Photoshop, een vrij te downloaden computerprogrammaatje en een brilletje met een rood en blauw glas is alles wat je nodig hebt.

  November 2006
  Soudan

  Door het blad Duiken werd ik gevraagd om een reportage over Soudan te maken. In Soudan vindt je nog riffen die, in tegenstelling tot de meeste duiklocaties is Egypte, vrijwel beschadigd zijn. Enkele hoogte punten zijn het wrak van de Umbria en de restanten van het onderwaterdorp PrecontinentII dat door Jacques Cousteau hier in Soudan is achtergelaten.

  Winter 2006/2007
  Zeeland

  Het hele jaar door ga ik met enige regelmaat naar Zeeland. Niet elke duik levert nieuwe waarnemingen of spectaculaire foto's op, maar Je ziet altijd wel bekende levenvormen die je op een nieuwe manier of waarvan je bijzondere gedrag kunt vastleggen. Daarom is het altijd de moeite waard en kom ik nooit met een teleurgesteld gevoel het water uit.

  14 juni 2006
  Nieuwe foto's Noorwegen.

  Duiken in Noorwegen is voor de liefhebber van de rijke Noordelijke onderwaterleven in combinatie met zichtomstandigheden die je van de tropen gewend bent. Elke duik is een avontuur. Zeker als je als onderwaterfotograaf bent uitgekeken op Koraalduivels, Annemoonvisjes en Murene’s.

  okt./nov. 2005
  Onderwaterfoto's Zeeland.

  De omstandigheden in Zeeland zijn deze herfst lang goed gebleven. Dankzij de hoge temperaturen leek het soms wel lente. Sommige diersoorten begonnen zich ook weer driftig voort te planten. Het uitblijven van harde wind zorgde ervoor dat het zicht, met name in de Grevelingen, erg goed was. Al met al een uitstekend seizoen voor het maken van onderwaterfoto’s.

  Augustus 2005
  Rondreis door Bali

  Van 19 juli tot 9 augustus hebben we een rondreis gemaakt door Bali. Tijdens deze reis de belangrijkste duiklocaties bezocht.
  Tijdens deze duiken geen spectaculaire dingen gezien zoals Manta's, Haaien of Mola mola's, maar de schoonheid en diversiteit van de zachte koralen en prachtig gekleurde zakpijpen en sponzen hebben dit ruimschoots gecompenseerd.


  In de meeste gevallen zullen de gescande- of digitale foto's nog moeten worden bewerkt met de computer.

  Digitale onderwaterfotografie heeft vele nieuwe onderwaterfotografen opgeleverd en de kwaliteit verbeterd.

  Fotograferen is mooi maar heeft zijn beperkingen. Sommige dieren of situaties komen pas echt tot hun recht als het beweegt.  Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
  Laatste update 16 februari 2011