Zeelt
Tinca tinca
Lengte : max. 70 cm.
Paaitijd : juni/juli
Aantal eitjes : ongeveer 500.000
Komen uit na : 3/6 dagen

De zeelt zal men als duiker niet al te vaak tegenkomen. De meeste kans maak je aan plantenrijke oevers van grote meren. De zeelt behoort tot de karperachtigen. Hij is te herkennen aan zijn bolronde vinnen en zijn donkergroene rug.
Hij heeft ook een paar baarddraden op zijn mondhoeken waarmee hij de bodem aftast naar voedsel. Zijn kleine ronde ogen spelen daarbij geen rol van betekenis. Zijn voedsel bestaat uit muggenlarven, slakjes, watervlooien en kreeftachtigen.


De paaitijd is vrij laat. In de vroege zomer worden de groene kleverige eitjes afgezet op planten. Na 3 tot 6 dagen komen de eitjes uit. De jonge zeeltjes teren dan nog ongeveer 10 dagen op hun dooierzak. Daarna gaan ze zelfstandig op zoek naar voedsel. Zij groeien zeer traag. In het eerste jaar worden ze niet groter dan 3 tot 6 cm. Na 3 tot 4 jaar is de zeelt geslachtsrijp.

Verspreidingsgebied
Alle zoete meren en plassen
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans