Snoekbaars
Stizostedion lucioperca

Lengte : max. 120 cm.
Gewicht : max. 15 kilo.
Paaitijd : april/mei
Aantal eitjes : ongeveer 200.000
Komen uit na : 7 dagen


De Snoekbaars lijkt enigszins op de Snoek.. Zijn grote torpedoachtige lijf en zijn spitse bek, maar ook zijn jachtgedrag, zullen wel hebben bijgedragen aan de toekenning van de naam snoekbaars. Echter buiten dat het allebei beenvissen zijn, behoren ze tot een totaal andere vissenorde. De Snoekbaars behoort o.a. met de Baars en de Pos tot één van de grootste vissenfamilies die er bestaat, namelijk de stekelvinnigen. De Snoekbaars is een geducht jager en jaagt zelfs (sporadisch) samen met soortgenoten. Vanwege zijn zeer goede ogen, is de Snoekbaars niet zo heel erg kieskeurig, wat betreft het water waarin hij leeft. Zijn op het eerste gezicht wat troebele ogen beschikken over een soort lichtversterkende kristallen, die het hem mogelijk maken ook in minder helder water zijn prooi goed te lokaliseren.



Zijn vangst bestaat uit alle soorten vis, die hij maar kan bemachtigen. Ook jonge Snoeken zijn voor hem niet veilig De paaitijd van de snoekbaars loopt van april t/m mei daarin legt het wijfje wel tot zo'n 200.000 eitjes. Deze eitjes worden streng bewaakt en na ongeveer een week komen ze uit, mits de water temperatuur hoog genoeg is. De jonge Snoekbaarsjes groeien snel en al na zo'n half jaar zijn ze al 10 cm. groot.

Verspreidingsgebied
Alle zoete meren en plassen
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 16 mei 2003