Kwabaal
Lota lota
Lengte : max. 1,52 m. cm.
gewicht : max. 34 kilo.
Paaitijd : jan. / feb.
Aantal eitjes : tot 1.200.000 per kg.
Komen uit na : ongeveer 4 mnd.

In sommige zoetwaterplassen met redelijk helder water kun je als duiker het geluk hebben om een Kwabaal tegen te komen. De kwabaal is een lange slanke vis met een in tweeŽn gedeelde rugvin die over de gehele rug loopt. Zijn kleur is variabel, afhankelijk van leeftijd en leefgebied, maar de Kwabalen die ik in Nederland ben tegengekomen waren meestal wat gemarmerd en olijfgroen. Het leefgebied van de Kwabaal is verspreidt over het grootste gedeelte van het Noordelijk halfrond. In Nederland is zijn voortbestaan ernstig bedreigd. De bedreiging komt deze keer eens niet voor rekening van overbevissing, maar moet de oorzaak waarschijnlijk meer gezocht worden in het overmatig cultiveren van oevers en beschoeiingen. Dit en de overige waterbeheersing voorkomt dat gebieden kunnen overstromen zodat de larven zich onvoldoende kunnen verspreiden.


De meeste kans om een Kwabaal tegen te komen is ís nachts en dan nog voornamelijk in de winter. Dan komen deze vissen uit hun schuilplaats om te jagen. De winter is ook de periode dat ze zich voortplanten. Als de temperatuur van het water op zijn koudst is komen ze in kleine scholen bij elkaar waarbij de vrouwtjes hun kuit afzetten en de mannetjes dat onmiddelijk bevruchten.

De Nederlandse naam voor deze vis, Kwabaal, is wat verwarrend omdat hij in het geheel geen familie is van de gewone Aal, of Paling. De Kwabaal is de enige in zoetwater levende Kabeljauwachtige. Als je goed kijk kun je hem als zodanig ook wel herkennen. Vooral de baarddraad is kenmerkend voor een kabeljauwachtige. Binnen de Kabeljauwachtige behoort de Kwabaal tot de familie van de Kwabalen (Lotidae) samen met de Vijfdradige meun en de Leng. De kabeljauw daar in tegen behoort tot de familie van de Gadus morhua.


Meer informatie over de Kwabaal bij: Wikipedia
Verspreidingsgebied
Zoetwater
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans