Beekforel
Salmo trutta
Lengte : max. 30 cm.
Paaitijd : in de winter
Aantal eitjes : 1500
Komen uit na : 2 a. 3 weken

De beekforel komt alleen voor in koel zuurstofrijk water. Voor 1940 kwam de beekforel in Nederland tamelijk algemeen voor, daarna is het snel bergafwaarts gegaan met de populatie. Echter de laatste jaren is, vooral door verbetering van het oppervlaktewater en door uitzetting, het aantal beekforellen weer gegroeid. Vandaar dat ik tijdens een duik in de Spiegelpolder, geheel onverwachts, werd geconfronteerd met een beekforel. Tijdens eerdere duiken in het Oostvoornse Meer, had ik al wel eens regenboogforellen gezien, maar door de duidelijke aanwezigheid van rode stippen op de flanken zag ik meteen dat ik hier met een beekforel te doen had. Beekforellen zijn nauw verwant met de zalm, maar in tegenstelling tot de naar zee trekkende zalm is de beekforel een vis die zijn gehele leven doorbrengt in zoetwater.

Forellen zijn echte oogjagers. Ze eten vooral watervlooien en roeipootkreeftjes, maar zijn ook gek op allerlei landinsecten die op het wateroppervlak terecht zijn gekomen. Ze hebben een eigen jachtgebied, waar ze geen soortgenoten dulden.

Als tijdens de winter de paaitijd is aangebroken wordt het mannetje feller van kleur en krijgt hij een haak aan zijn onderkaak. Het vrouwtje legt dan zo'n 1500 - 6mm. grote eitjes. De daarna uitgekomen 25 mm. kleine forelletjes leven de eerste weken op hun dooierzak.

Verspreidingsgebied
o.a. in de spiegelpolder
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans