Een groot gedeelte van duikminnend Nederland kan volstaan met een paar weken duikgenot in tropisch of subtropisch water, maar duikers die hun sport met enige regelmaat willen beoefenen en te ver van Zeeland wonen zijn hier, in Nederland, aangewezen op zoetwater- meren en plassen.
In de meeste gevallen zijn slechts, de plassen die zijn gegraven in verband met zandwinning, voldoende diep om te duiken. Deze plassen bevinden zich vooral in de omgeving van de grote steden en hebben zich ontwikkeld tot hele interessante duiklocaties. De helderheid van het water is in veel gevallen heel redelijk en er komt een grote verscheidenheid aan vis in voor.
Meestal wordt duiken in zoetwater dichtbij huis alleen gezien als oefening, of als gelegenheid om een brevet te halen, zodat men daar tijdens een vakantie geen tijd aan hoeft te verspillen. Jammer eigenlijk, want ook het Nederlandse zoete water biedt veel interessante flora en fauna. Vooral 's nachts wemelt het van de snoek, snoekbaars, baars, paling en voorn. Deze vissen zijn bij de hengelaars goed bekend. Ook modderkruipers en rivierdonderpad zitten tussen de stenen en veenwandjes. Dan zijn er nog verschillende soorten mossels, slakken en garnalen. Ook de zoetwater tegenhangers van de kreeft en de krab hebben een plek gevonden. Weliswaar niet zo overvloedig als in Zeeland en zeker niet zoals in de tropen, maar een oplettende duiker kan een hele grote diversiteit aan onderwaterleven bewonderen.

Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 13 juli 2004