Zwarte Grondel
Gobius niger
Biologische kalender

Lengte : max. 17 cm.
Paaitijd : mei tot augustus
Aantal eitjes : ongeveer 6000 tot 10.000

De zwarte grondel komt nog niet zo lang voor in Zeeland. Hij werd hier voor het eerst ontdekt in 1964, in het Veerse meer. Pas vanaf 1970 komt hij voor in de Grevelingen, nu is hij een van de meest algemene vissoorten in Zeeland.

De naam zwarte grondel is misschien een beetje misleidend. Ze zijn bruinachtig gevlekt van kleur, maar in de paaitijd verandert het mannetje van kleur en wordt diep donkerblauw tot zwart en doet dan zijn naam eer aan.Het zijn echte holbewoners. Vanuit hun schuilplaats tussen de stenen loeren ze op garnalen, krabbetjes, weekdieren en kleine visjes. Bliksemsnel verlaten ze hun holletje om hun prooi te vangen.

In de paaitijd zoekt het mannetje een extra mooi plekje om het vrouwtje te verleiden om daar haar eitjes te deponeren. Niet zelden wordt er voor zo'n nestje een lege oesterschelp gebruikt. Als de door het vrouwtje gelegde eieren door hem zijn bevrucht zal hij het nest met grote felheid bewaken tegen rovers. Ook zorgt hij ervoor door met zijn vinnen boven het nest te wapperen dat de eitje's doorlopend van vers en zuurstofrijk water worden voorzien.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans
Meer info over deze grondel is
te vinden bij: THE SEAMASTERS