Zeeanjelier
Metridium senile

Zeeanjelieren zijn de bloemen van de zee. Echter schijn bedriegt. Anemonen zijn dieren en met hun, met netelcellen uitgeruste tentakels wachten ze tot er prooi, zoals plankton, maar ook kleine visje of krabbetjes, dicht genoeg genaderd zijn om ze te vangen.

Zeeanjelieren zijn de grootste anemonen die in Zeeland voorkomen. Ze kunnen wel 20 cm. groot worden, maar over het algemeen blijven de zeeanjelieren in de Grevelingen kleiner dan in de Oosterschelde.
Volwassen zeeanjelieren zijn te herkennen aan het enorme aantal tentakels die op vijf a. zes dikke korte zijtakken rond de mondschijf staan gegroepeerd. Ze zijn meestal wit, oranjeachtig en roze van kleur. De lange smalle zuil is vaak donkerder van kleur dan de tentakels.


De zeeanjelieren hebben een voorkeur voor een rotsachtige bodem, waar de stroming erg sterk is, zodat er voldoende aanvoer van voedsel is. Op sommige plaatsen in de Oosterschelde, zoals bij de Schelpenhoek, vormen ze ware velden. Vaak staan ze in groepjes van gelijke kleur. Dit komt doordat ze zich ook ongeslachtijk kunnen voortplanten.
Bij de voetschijf ontstaan uitstulpingen die uitgroeien tot nieuwe volwassen exemplaren, deze lijken op een kopie van de oorspronkelijke zeeanjelieren.


Meer informatie over de Doorschijnende zakpijp bij: Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 8 juni 2003