Grof geribde fuikhoorn
Nassarius nitidus

De Grof geribde fuikhoorn (Nassarius nitidus) is nauw verwant met de Gevlochten fuikhoorn (Nassarius reticulatus)en er zijn ook wetenschappers die het niet als een aparte soort zien maar meer als een soort variatie van de Gevlochten fuikhoorn.

Net als de Gevlochten fuikhoorn leeft hij ook voor het grootste gedeelte van zijn leven onder het zand om zo af en toe een grote schoonmaakactie te houden onder de afgestorven dieren die naar de zeebodem zijn gezakt. Hiervoor gebruikt hij zijn sipho die altijd net boven het zand uitsteekt en waarmee hij uitstekend kan ruiken waar de mogelijke prooien zich bevinden.

Het huisje wordt meestal tussen de 3 en 4 cm groot en heeft ongeveer 7 windingen die wat grootte betreft vanuit de punt snel oplopen. Aan het einde van de laatste winding zit een ovale opening waarin zich ook het een sleufje bevindt voor de sipho. De kleur varieert tussen beige en paarsachtig, waarbij moet worden aangetekend dat de Grof geribde over het algemeen meer paarsachtig zou zijn dan de Gevlochten.


Met dank aan Godfried van Moorsel (Ecosub) en Marco Faasse.

Meer informatie over fuikhoorn bij: De Onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 23 januaari 2006