Gevlochten fuikhoorn
Nassarius reticulatus

De Gevlochten Fuikhoorn is huisjesslak. Meestal bevindt hij zich net onder het zand met alleen zijn sipho daar net bovenuit stekend. Buiten ademhalen gebruikt hij zijn sipho ook om te ruiken of er zich in zijn nabijheid een mogelijke prooi bevindt. Zodra hij zon geurspoor heeft opgesnoven gaat hij gelijk op de verspreider af. Over het algemeen bestaat zijn prooi uit dode of gewonde dieren. Het huisje wordt meestal tussen de 3 en 4 cm groot en heeft ongeveer 7 windingen die wat grootte betreft vanuit de punt snel oplopen. Aan het einde van de laatste winding zit een ovale opening waarin ook nog het sleufje zit voor de sipho. De kleur varieert tussen beige en paarsachtig.

De gevlochten fuikhoorn is goed te herkennen aan het patroon op het huisje dat met zijn ribbels in de lengterichting en de groeven in de dwarsrichting dat op een vlechtwerkje lijkt. Via dit patroon kan je ook onderscheid maken tussen de Gevlochten fuikhoorn en de Grof geribde fuikhoorn (Nassarius nitidus). De Grof geribde fuikhoorn heeft iets minderribbels over de lengterichting en lijken ook iets minder diep. De groeven overdwars zijn wel heel duidelijk aanwezig en de kleur neigt meer naar het paars.

Er zijn echter ook wetenschappers die de Grof geribde fuikhoorn (Nassarius nitidus) meer zien als een variatie dan een aparte soort.


Met dank aan Godfried van Moorsel (Ecosub) en Marco Faasse.

Meer informatie over fuikhoorn bij: De Onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 23 januari 2006