Weduwroos
Sagartiogeton undatus

Kenmerkend voor de weduwroos is de fijne witte streep die over de lengte richting van elke tentakel loopt. Deze tentakels zijn naar verhouding behoorlijk lang en hangen ruim over de mondschijf heen. De bruinachtige zuil, met een diameter van zo'n 1 1/2 centimeter is in de lengterichting duidelijk gestreept. Bij aanraking trekt de weduwroos zich sterk terug tot een klein afgerond bolletje.


De weduwroos heeft een voorkeur voor water met weinig stroming en zal daarom in de Grevelingen en het Oostelijke gedeelte van de Oosterschelde talrijker voorkomen dan in het Westelijk gedeelte van de Oosterschelde.

Net als alle zeeanemonen is de tentakelkroon van de weduwroos opgebouwd uit een krans met een veelvoud van zes tentakels. Hoewel dat in de praktijk moeilijk is te zien heeft onderzoek dat aangetoond en maar daarmee is bewezen dat zij, net als de harde koralen uit de tropische wateren, behoren tot de "Hexacorallia" Dit in tegenstelling tot de "Octocorallia" die uit acht gevederde tentakels bestaat en waartoe de meeste zachte koralen behoren.


Meer informatie over de Zeedahlia bij: St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 21 maart 2007