Vorskwab
Raniceps raninus
Lengte : max. 35 cm.
Paaitijd : juli/september

De vorskwab is net een groot (max. 35 cm) uitgevallen kikkervisje. Met zijn bolle kop, zwarte glimmende lichaam en grote zwarte ogen is het een opvallende verschijning. Ook zijn mond, met grote dikke lippen, is erg karakteristiek voor deze vis. Veel is er niet bekend over de vorskwab, maar naar alle waarschijnlijkheid behoort hij tot de kabeljauwachtigen. Dit is afgeleid aan de aanwezigheid van de baarddraad, zijn oppervlakkige gelijkenis met de kwabaal, (een in zoetwater voorkomende kabeljauwachtige) en zijn paaigewoonten.

De niet zo snelle vis verstopt zich bij voorkeur, op geringe diepte, in een holletje of tussen spleten. En als 's nachts de kust veilig is zoekt hij de bodem af naar kleine kreeftachtigen, bodemvisjes en weekdieren, daarbij geholpen door zijn gevoelige baardhaar. In juli t/m september is zijn paaitijd.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 19 dec. 2003