Blonde grondel
Gobiusculus flavescens

de Blonde grondel of ook wel Ruthensparrsgrondel genoemd is een visje waarvan bekend was dat het voorkomt van Noord Noorwegen tot en met het zuiden van Portugal. Ook rond de Britse eilanden komt hij regelmatig voor. Echter in de Zuidelijke Noordzee, en ook bij ons in Zeeland was hij, voor zover bekend, nog nooit gezien, tot hij in de zomer van 2004 voor het eerst officieel werd waargenomen. Later in dat jaar zijn er nog verscheidene waarnemingen gedaan bij o.a. de Zeelandbrug en Zoetersbout. In de loop van 2005 is hij vervolgens in korte tijd vrij algemeen geworden.


De Blonde grondel is één van de ruim 1800 grondelsoorten (Gobiidae) die over de hele wereld voorkomen. Daarmee is het waarschijnlijk de grootste vissenfamilie die er bestaat. Bijna allemaal zijn het kleine visjes die zich het liefst in het ondiepe water ophouden.

De Blonde grondel valt op omdat het één van de weinige grondelsoorten is die vrijzwemmend leeft. Dit in tegenstelling tot de meeste soorten die vaak echte bodemvisjes zijn. Opvallend ook zijn de grote zwarte vlekken op de basis van zijn staart en net achter de kieuwdeksel. Als de grondel opgewonden raakt zet hij zijn rugvin overeind en zijn de blauwe en rode strepen over de lengte van zijn rugvin goed zichtbaar.Meer informatie over de Blonde grondel bij: MarLIN

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 23 januari 2006