Strandkrab
Carcinus maenas
Pantser grootte:8 cm.
Paaitijd : hele jaar
Eitjes komen uit : na enkele maanden

Als je in de zomer langs de vloedlijn, of rond golfbrekers, kinderen bezig ziet met emmertjes, dan is de kans groot dat daar één of meerdere strandkrabbetjes in zitten. Als de zee zich bij eb terugtrekt nemen de meeste strandkrabben niet de moeite om zich met het water mee te laten voeren, maar proberen ze zich schuil te houden in getijdenpoeltjes of verstoppen ze zich onder stenen. Op een mooie zomerdag zijn ze dan een makkelijke prooi voor kinderen. Helaas zullen vele krabben deze belangstelling niet overleven. Gelukkig is de strandkrab geen bedreigde diersoort, zodat zijn voortbestaan niet in gevaar komt. Deze gevaarlijke plaatsen waar de strandkrab zich ophoudt is ook een reden van zijn succes. Andere dieren die zich te dicht onder de kust wagen en dit niet overleven, worden keurig netjes door de strandkrabben opgeruimd.


Een strandkrab heeft een rugschild dat ongeveer 8 cm. groot kan worden. Het is nogal variabel van kleur, meestal varieert het van groenachtig, naar donker oranje/bruin. Op zijn rugschild (carapax) zitten aan beide zijden 5 tanden en tussen zijn ogen 3 stompe punten. De onderkant is vaak evenals de poten veel lichter, oranje/bruin, van kleur. Als je de krab omdraait kun je zien of het een mannetje of vrouwtje is. Krabben trekken namelijk hun achterlijf tegen hun borst aan en aan de vorm van dit achterlijf is te zien of het om een mannelijk of vrouwelijk exemplaar gaat. Bij mannetjes is het achtelijf puntig gevormd en bij het vrouwtje is dit rond. Soms is er ook iets heel anders te zien; dan lijkt het wel alsof er een groot gezwel zit tussen de borst en het achterlijf. In zo'n geval is er sprake van een parasiet, het krabbezakje. Hierdoor wordt de krab ernstig belemmerd en hij zal vaak ook sloom overkomen. De krab is op zo'n moment ook een makkelijke prooi voor rovers. Als hij geluk heeft en hij blijft in leven tot de eerstvolgende verschaling zal hij weer verlost zijn van zijn parasitiaire gast.

Strandkrabbenvrouwtjes kunnen diverse malen per jaar worden bevrucht, maar alleen als zij net zijn verschaald. Daarna kunnen zij nog maandenlang met de bevruchte eitjes blijven rondlopen tot deze zijn uitgekomen.


Meer informatie over de Strandkrab bij: St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Noordzee
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 15 juli 2003