Steenbolk
Trisopterus lucus
Lengte : max. 45 cm.
Paaitijd : maart/april
Komen uit na : 10 tot 12 dagen

De steenbolk behoort tot de kabeljauwachtigen maar in tegenstelling tot de andere leden van deze vissenfamilie is hij commercieel niet erg belangrijk De steenbolk is goed te herkennen aan zijn hoge lichaamsbouw, ten opzichte van de andere soorten, en de 4 . 5 roodbruin gekleurde banden op zijn tot 45 cm. grote vissenlichaam.
Net als andere kabeljauwachtigen heeft de steenbolk de, voor deze soort kenmerkende, baarddraden. Hij leeft voornamelijk in kleine scholen op gematigde diepten en dan nog bij voorkeur in de omgeving van wrakken. Volwassen exemplaren leven hoofdzakelijk in de Noordzee, maar jonge vissen zijn vaak in kleine schooltjes of alleen in de Oosterschelde of Grevelingen te vinden.


Ik ben zelf regelmatig schooltjes tegengekomen bij Scharendijke en uiteraard in de omgeving van het "galjoen zonder poen" bij Wemeldinge. In Zoetersbout zag ik vaak individuele exemplaren rondscharrelen tussen de basaltblokken.

Op het menu van de steenbolk staan kleine visjes en kreeftachtigen, maar ook kannibalisme is hem niet vreemd. De steenbolk paait van maart t/m april. De aan de oppervlakte drijvende eitjes komen na 10 tot 12 dagen uit. De jonge vissen groeien snel tot ze geslachtsrijp zijn, daarna neemt hun groeisnelheid af. Een steenbolk kan zo'n 6 tot 8 jaar oud worden

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans