Dwerginktvis
Sepiola atlantica
grootte:max. 6 cm.

Iedere duiker die een ontmoeting heeft gehad met een Sepiola, spreekt daarover met een bepaalde vertedering. Opmerkingen als; schattig en lief zijn dan veelgehoorde termen. En inderdaad is zijn voorkomen, maar ook zeker zijn gedrag tijdens een ontmoeting met een duiker, heel koddig te noemen. Niet al te handig wisselt hij, als hij zich in het nauw gedreven voelt, dreigende acties af met vluchtpogingen, om vervolgens weer te vertrouwen op zijn camouflage eigenschappen. Vooral de dreigpogingen van dit, ongeveer 3 tot 5 cm. grote diertje maken weinig indruk. Als hij dan ook nog zijn minuscule inktwolkje uitstoot, is het moeilijk om je lachen in te houden. Met zijn ronde lichaam, met aan weerszijde een klein vinnetje kan hij weliswaar heel goed manoeuvreren, maar een grote snelheid kan hij er niet mee ontwikkelen. Daarom zal hij nog het meeste profijt hebben van zijn vermogen om, met de in zijn huid aanwezige pigmentcellen, razendsnel van kleur te veranderen.


De Dwerginktvis of Sepiola is het kleinste familielid van de in ons land voorkomende inktvissoorten. Met een lengte van amper 5 cm. blijft hij, wat grootte betreft erg achter bij zijn grotere familieleden de Sepia en de Pijlstaartinktvis.

In de zomer, als de jonge Sepia’s net uit hun eieren zijn gekomen, kan het een probleem zijn om een Sepiola van een jonge Sepia te onderscheiden. Een belangrijk verschil is de rand om de mantel van hun lichaam; bij de Sepia is dat een smalle ononderbroken rand rond het hele lichaam, terwijl de Sepiola twee duidelijke vinnen heeft aan beide zijde van het lichaam.


Meer informatie over de Sepiola bij: Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 19 juni 2003