Zeekat
Sepia officinalis
Biologische kalender

Grootte:50 cm.
Paaitijd : mei/juni
Eitjes komen uit : Na 8 weken.

Op sommige plaatsen in de Oosterschelde hebben duikers in het voorjaar netten geplaatst. Niet om iets te vangen, maar om sepia's de gelegenheid te geven daar hun eieren aan op te hangen. De duikers keren dan verschillende malen terug naar de netten om te kijken of er al sepia's zijn verschenen.

In het voorjaar van 98 kwam ik toevallig zo'n net tegen Er werd op dat moment druk gebruik van gemaakt. Zeker een tiental sepia's was druk in de weer. Ze waren totaal niet schuw en bleken hun volledige aandacht te besteden aan hun parings ritueel. We konden op ons gemak het schouwspel aanschouwen. We zijn zelfs de volgende dag terug gekeerd en de situatie was nog ongewijzigd. Of het dezelfde sepia's waren, of weer nieuwe, konden we niet zien.


De sepia is een inktvissoort met een breed, plat lichaam. De in onze wateren voorkomende soort heeft bruinwitte strepen over zijn lichaam lopen. Maar hij is in staat om dit patroon in zeer korte tijd te veranderen door middel van het samentrekken van microscopisch kleine spiertjes in hun huid en zo laten ze hun pigmentcellen krimpen en uitzetten. Dit resulteert in andere kleurpatronen zodat ze zich perfect kunnen aanpassen aan de ondergrond.

De sepia gaat op een heel bijzondere manier te werk bij het zoeken naar voedsel. Hij zwemt daarbij langzaam over de zeebodem, terwijl hij waterstraaltjes blaast over het zand in de hoop garnaaltjes te doen opschrikken. Om ze dan vervolgens, voor ze de kans hebben gekregen zich weer in te graven, met zijn twee vangarmen met een bliksemsnelle beweging te grijpen. Ze worden dan vervolgens naar zijn snavelachtige bek gebracht.


De sepia's overwinteren in de diepere wateren van het continentale plat. Pas als het water de temperatuur van 12 graden heeft bereikt komen ze naar ondiepere wateren, zoals de Oosterschelde, om te paaien. In het voorjaar zijn sepia's daarom ook veelvuldig onder water te bewonderen. Vooral tijdens het paringsritueel waarbij zij, met hun koppen tegen elkaar en hun armen verstrengeld, volstrekt geen aandacht hebben voor hun omgeving.


De eieren zien er uit als druiventrossen. De kleur is bijna zwart. De kleurstof, voor deze eitjes, is dezelfde als waarmee ze trachten te verdedigen, als ze doormiddel van een "inkt" wolkje hun belagers proberen af te leiden. Soms is bij de laatste leg de inkt op en kan je door de, nu transparante, eitjes de jonge Sepia'tjes al zien zitten.

Na de paaitijd blijft het vrouwtje achter en sterft. Het mannetje trekt weer naar open water, maar wordt ook niet ouder dan zo'n 3 jaar. De jonge sepia's blijven nog een tijdlang in de Oosterschelde en houden zich schuil tussen de wieren van de ondiepe gedeeltes.


Meer informatie over de Sepia bij: THE SEAMASTERS
St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 19 april 2003