Porceleinkrab
Pisidia longicornis
Pantser grootte:10 mm.

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat zo'n opvallend krabbetje, zoals het Porceleinkrabbetje op de foto, je haast niet kan ontgaan tijdens een duik. Echter wat op de foto niet is te zien is zijn geringe formaat. Het rugschild is niet groter dan 10 mm. Zelfs met zijn, naar verhouding, enorme grote scharen uitgespreidt, komt hij niet verder dan zo'n 25 mm. Daar komt dan nog bij dat hij zich het liefst verstopt tussen allerlei andere organismen, zoals b.v. proppen van Wulkeieren.


Het Porceleinkrabbetje leeft onderin de getijzone van de Oosterschelde. In de Grevelingen zal je hem niet zo snel kunnen vinden omdat hij van vers stromend water houdt. Zijn kleur is variabel van donker- tot helderrood, soms met opvallende witte vlekken.
Als je de Porceleinkrab, volgens de biologische systematiek, zou willen rangschikken dan is hij een nauw verwand met de Heremietkreeft". Zij behoren beide tot de sectie Anomura. Net als bij de Heremietkreeft zijn de achterste paar looppoten onderontwikkeld en zelfs nauwelijks te zien, zodat het lijkt alsof ze maar drie paar looppoten hebben.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 12 jan. 2003