Penseelkrab
Hemigrapsus penicillatus
Pantser grootte:28 mm.

Sinds de zomer van 2000 komt de Penseelkrab ook in ons land voor. Deze soort komt oorspronkelijk uit Japan en is waarschijnlijk met ballastwater naar Europa getransporteerd, waar hij in 1994 voor het eerst aan kust van Frankrijk werd gesignaleerd. Vanaf die tijd is hij met zijn opmars begonnen langs de Europese kusten. Hij blijkt zich hier prima thuis te voelen en heeft zich in korte tijd massaal verspreid. Toch zal je hem tijdens een duik niet snel tegenkomen omdat hij een typische bewoner is van de getijdenzone. Maar bij laag water kan je op sommige plaatsen bijna onder elke steen meerdere exemplaren vinden.


De Penseelkrab deelt zijn woonomgeving onder meer met de Strandkrab maar is van deze goed te onderscheiden door de rechthoekige vorm van zijn carapax, of rugschild. Opvallend zijn ook zijn ver uit elkaar liggende ogen. Tussen die ogen is de rand van zijn carapax vrijwel recht en mist dus de, bij veel andere soorten aanwezige, uitstekels of tanden.
Zijn naam dankt hij aan de dotjes viltachtig haar op de scharen van de mannelijke exemplaren. De Penseelkrabbetjes zijn verder vrij donker groen/bruin van kleur en bij jonge exemplaren, zoals op de foto, vertonen zij soms witte symetrische vlekken op hun rugschild.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 12 jan. 2003