Zwartoog lipvis
Symphodus melops
Lengte : max. 25 cm.
Paaitijd : juni
Eitjes komen uit na : 3 weken

Als mensen, die zelf niet duiken, mij vragen wat er in Nederland allemaal onder water te zien is, word ik meestal wat ongelovig aangekeken, als ik vertel "dat er hier best wel bijzondere, mooie en kleurrijke vissen voorkomen". Ik voeg daar wel meteen aan toe dat het niet te vergelijken is met bijvoorbeeld de Middelandse Zee of de tropen, maar een uitzondering moet dan toch worden gemaakt voor de zwartooglipvis. De eerste keer dat ik deze lipvis tegenkwam, in de Oosterschelde, moest ik toch even mijn ogen uitwrijven. In eerste instantie dacht ik te maken te hebben met een verdwaalde tropische vis.
Navraag leert dat deze lipvis zeker geen dwaalgast is, maar dat hij regelmatig in de Oosterschelde wordt gesignaleerd. Hoewel de meeste van de 300 soorten lipvissen inderdaad voorkomen in de tropen, zijn er 7 soorten die in de Noordeuropese wateren leven. In de tropische wateren leven echter een enorm aantal verschillende soorten lipvissen, o.a. de bij de meeste duikers wel bekende "Napoleonvis". Ook het kleine Poetsvisje is een lipvis.In de Oosterschelde kan je in de ondiepe gedeelten jonge exemplaren van de lipvis tegenkomen. Deze jonge dieren zijn vaak veel groener van kleur. Ook is bij hun het typische slaap gedrag van Lipvissen waar te nemen. Zij gaan dan rustig op hun zij op de bodem liggen, of kiezen een lege Oester uit zodat zij daar lekker ongestoord een visseslaapje kunnen houden.

Alle lipvissen worden geboren als vrouwtje. Het duurt dan ongeveer 6 jaar voordat ze geslachtsrijp zijn. Als zij dan enkele seizoenen als vrouwje eieren hebben geproduceerd, veranderen sommige vrouwtjes in mannetjes.
Voorgaande is de reden dat in zuidelijke streken sommige soorten lipvissen en zeebaarsen (welke hetzelfde gedrag vertonen) behoorlijk in hun voortbestaan worden bedreigd. Vissers zijn namelijk vooral geinteresseerd in de grotere leden van deze vissoorten, zodat bijna alle mannelijke exemplaren van een soort worden gevangen. De vrouwelijke exemplaren worden ook vaak al gevangen voordat ze de kans krijgen groot genoeg te worden, om de metamorfose tot mannetje te ondergaan.

Verspreidingsgebied
o.a. Zeeland & Rode Zee
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 24 nov. 2002