Europese Zeekreeft
Homarus gammarus (Linnaeus, 1758)
Grootte:tot 75 cm.
Gewicht:tot 4 kg.
Leeftijd : max. 40 jr.
Paaitijd : aug./sept.
Eitjes komen uit na : 9 mnd. tot 1 jaar


De Europese zeekreeft is lange tijd de grootste geleedpotige van het Europese kustgebied geweest, maar de veel grotere Koningskrab, die door de Russische visindustrie vanuit de Beringstraat uitgezet is in de Barendszee, is een sterke opmars begonnen richting Noordzee. Voorlopig echter zal in de Nederlandse wateren de Europese Zeekreeft wel alleenheerser blijven. Hij is blauw/zwart van kleur afgewisseld door oranje vlekken. Als de kreeft de kans krijgt een hoge leeftijd te bereiken kan hij wel 75 cm. groot worden. Vaak is dat niet het geval. Helaas is de kreeft niet alleen populair bij duikers, maar ook bij klanten van de duurdere restaurants. Er bestaat daarom ook een intensieve kreeftvisserij. Maar tot nu toe lijkt het erop dat de populatie zich goed in stand weet te houden. Het blijkt dat ze meer last kunnen hebben van extreme weersomstandigheden. Na de strenge winter in 1962 was de kreeften populatie in de Oosterschelde zo goed als uitgestorven, maar door het na die tijd uitblijven van hele strenge winters is de kreeft nu weer volop aanwezig.Een kreeft groeit langzaam vooral als de water temperatuur laag is. Bij temperaturen beneden de 5 graden gaat de kreeft niet meer op zoek naar eten. Overdag zit de kreeft verscholen in zijn hol tussen steen of veenblokken. Als de avond is gevallen gaat hij op jacht naar schaaldieren of aas. Kreeften zijn voor duikers 's nachts goed te bewonderen als ze op hun rooftocht vrij over de bodem of rotsblokken scharrelen. Pas bij een ernstige verstoring laten ze zien dat ze met een paar krachtige slagen van hun staart met grote snelheid achteruit kunnen zwemmen. Maar eerst zullen ze proberen om met hun imposante scharen de indringer te verjagen. Als dat is gelukt kan hij zijn scharen weer gebruiken waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn, namelijk het het vangen en verorberen van voedsel.
De voorste en grootste scharen zijn ongelijk van vorm en functie. De één is groter dan de andere en dient om b.v. de schelp van de prooi mee te vermorzelen. De andere schaar is kleiner en scherper en daarmee kan de kreeft de prooi in kleine stukjes snijden. Dan zitten er op het 2e en 3e paar poten nog kleine schaartjes die dienen om het voorbewerkte voedsel naar binnen te werken. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit schaaldieren, wormen, en aas.


Pas als het water de behaaglijke temperatuur van 15 graden heeft bereikt zal de kreeft een poging doen om zich voort te planten. Met het zorgen voor nakomelingen maken ze geen haast. Pas als het wijfje ruim 7 jaar is en 25 cm. groot is ze bereid tot paren. Als ze dan aan het einde van de zomer haar door het mannetje bevruchte eieren heeft gelegd draagt zij die nog ruim 9 maanden met zich mee tussen haar zwempoten onder het achterlijf.
Als de larven uit hun ei kruipen zijn ze ongeveer 10 mm. lang. In 1 jaar en na enkele verschalingen zijn ze tot 3 cm. gegroeid. Naarmate de kreeft groter wordt neemt het aantal verschalingen af. Kreeften eten hun oude afgeworpen schild zelf voor een groot gedeelte weer op als zij net zijn verschaald en wachten totdat hun nieuwe schild weer hard genoeg is. Hierdoor krijgen zij de noodzakelijke kalkhoudende stoffen weer binnen. Vandaar dat je als duiker niet regelmatig oude afgeworpen schilden vindt. De Europese zeekreeft kan de leeftijd van 30 jaar bereiken.


Meer informatie over de Kreeft bij: THE SEAMASTERS
De onderwaterwereld
De Kreeft; een beest als een Zwitsers zakmes

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 20 februari 2005