Kompaskwal
Chrysaora hysoscellaHoe onaangenaam het kan zijn om kwallen tegen te komen tijdens het baden in zee, zo schitterend kan het zijn om deze gracieuze dieren tegen te komen tijdens een duik. Als ufo's uit een andere wereld zweven ze voorbij met langzame pulserende bewegingen. Vooral een kompaskwal is een lust voor het oog.


De kompaskwal is een vrij grote kwal en heeft zijn naam te danken aan de tekening op zijn klokvormige lichaam die doet denken aan een kompasroos. De rood/bruine strepen op het transparant/witte lichaam zijn niet bij elke kwal even duidelijk aanwezig. Onder het lichaam hangen aan de buitenzijde lange tentakels die zijn voorzien van netelcellen, maar veel duidelijker zichtbaar zijn de aan de binnenzijde aanwezige mondarmen. De mondarmen kunnen soms zelfs langer zijn dan de tentakels en lijken op een bruidssluier.

Kwallen kunnen zich door het water voortbewegen maar zijn geen krachtige zwemmers, daarom zijn zij voor een groot gedeelte overgeleverd aan waar de stroming hen naar toe drijft. Daarom zal bij oostenwind waarbij een, naar de kust toestromende onderstroom wordt opgewekt de kans het grootst zijn om kwallen tegen te komen.

Voortplanting is bij kwallen een heel ingewikkelde cyclus waarbij geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting een rol speelt.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 18 mei. 2003