Kathaai
Scyliorhinus stellaris
Biologische kalender

Lengte : tot 150 cm.
Paaitijd : Voorjaar

Als duiker een Kathaai tegenkomen in de Oosterschelde is waarschijnlijk net zo onwaarschijnlijk als de staatsloterij te winnen. En dan ook nog het geluk te hebben om een camera bij je te hebben? Toch komen er meer soorten haaien voor in de Noordzee en dat er dan zo heel af en toe eentje door de stormvloedkering heen glipt is dus en feit. De meeste waarnemingen in nederland zijn van Zandhaaien, Doornhaaien, Ruwehaaien en Hondshaaien. Hoewel de Kathaai een nauw familielid is van de Hondshaai is hij beduidend groter. Een Hondshaai wordt ongeveer 75 cm. Lang terwijl een Kathaai wel 1 meter groot kan worden.


Kathaaien zijn absoluut niet gevaarlijk voor de mens. Ze eten voornamelijk kreeftachtigen en Weekdieren, die ze op en tussen de rotsachtige bodem zoeken waar ze het liefst rondhangen. Meestal leven ze tussen de 20 en 100m. diepte.
De voortplanting geschied in het voorjaar, waarbij een betrekkelijk klein aantal eitjes wordt gelegd, vaak niet meer dan 20. Deze eitjes zien eruit als zwarte kussentjes met op de hoekjes uitstekende lange draden, waarmee de eitjes aan het wier moet blijven hangen. Soms lukt dat niet en spoelen ze aan op het strand. In heel enkele gevallen zit daar zelfs nog een levensvatbaar haaitje in.


Meer informatie over de Kathaai bij: Stichting de Noordzee

Verspreidingsgebied
Nrd Atlantische oceaan, Noordzee,
Middellandsezee en Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 18 juni 2004