Zeedruif
Pleurobrachia pileus

Samen met het ook in Zeeland voorkomende meloenkwalletje behoort het zeedruifje tot de ribkwallen. Zij onderscheiden zich van de schijfkwallen door de aanwezigheid van acht verticale ribben. Op deze ribben zitten kleine platte kamplaatjes die ritmisch op en neer bewegen. Hierdoor ontstaan er iriserende golfjes langs het lichaam. Zij dienen voor de voortbeweging. Als je als duiker je lamp op zo'n kwalletje richt, lijkt het alsof het lichaam bewegende gekleurde lichtjes bevat die doen denken aan neon reclame.


Aan zijn lichaam zitten twee tentakels die ingetrokken kunnen worden. Deze tentakels zijn ongeveer tien keer zo lang als het lichaam zelf. Aan deze tentakels zitten kleefcellen waarmee hij naar prooi vist. Als er een garnaaltje of een vislarve aan zijn tentakel blijft hangen haalt hij die binnen en brengt hem naar zijn mondopening.

Zeedruifjes zijn tweeslachtig en brengen zowel zaadcellen als eieren voort. Deze eieren worden in het najaar in het openwater bevrucht. De larven brengen hun eerste tijd door tussen het plankton.


Meer informatie over het Zeedruifje bij: St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 23 januari 2006