Amerikaanse ribkwal
Mnemiopsis leidyi
grootte lijf: tot 10 cm.

Dit fragiele ribkwalletje haalde in de zomer van 2006 plotseling de Nederlandse dagbladen. Een bioloog was het diertje in de Waddenzee tegengekomen en stond daarbij versteld van de snelle toename van dit diertje in de gehele delta. Onderzoek wees uit dat het hier ging om voor veel overlast kunnen zorgende Mnemiopsis leidyi.

Duiker hadden deze ribkwal ook al opgemerkt in Zeeland, maar hadden hem aangezien voor een andere soort, namelijk de Bolinopsis infundibulum. De uiterlijke kenmerken van beide ribkwallen komen ook bijzonder veel overeen. Echter de Bolinopsis is voor zover bekend een totaal onschuldig ribkwalletje, terwijl de Mnenmiopsis bekent staat als n van de hele schadelijke soort. Zij voeden zich met de larven van de economisch belangrijke vrijzwemmende vissoorten zoals Haring, Kabeljauw, Makreel enz. Doordat de Mnenmiopsis zich daarbij ook nog eens razendsnel voortplant kan het een ernstige bedreiging vormen voor de visstand waar ze zich hebben gevestigd.


Aangenomen wordt dat ze van de oostkust van Amerika afkomstig zijn. Een invasie in de Oostzee heeft al voor grote problemen gezorgd. Als ze zich hier ook zo razend snel gaan verspreiden loopt het toch al zo geplaagde visbestand van de Noordzee ook gevaar.
Dat de Mnemiopsis in het kustwater van Amerika, voor zover bekend, geen problemen heeft veroorzaakt komt waarschijnlijk doordat daar zijn natuurlijke vijand, de Ovale meloenkwal, de populatie beperkt heeft weten te houden.


Meer informatie over Mnemiopsis bij: Marco Faasse

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 13 maart 2007