Golfbrekeranemoon
Diadumene cincta
Lengte : max. 6 cm.

Golfbrekeranemoontjes, ook wel Baksteenanemoontjes genoemd, zijn kleine tot ongeveer 6 cm grote, oranjeachtige gekleurde anemoontjes. Hoewel de kleur van de tentakels, voornamelijk in de winter, ook wel bijna wit kunnen zijn. Zoals de meeste anemonen bestaat de lanemoon uit een voetschijf, waarmee hij zich aan de ondergrond hecht, een zuil, waarin zich de maag bevindt, en de mondschijf, met in het midden een opening omringd door tentakels. De mondopening dient niet alleen als mond, maar ook als anus. Als een anemoon met zijn netelcellen een te dichtbij gekomen prooi heeft verlamd of gedood met zijn gif, wordt deze door zijn tentakelkrans naar de mondopening toegewerkt. Bij gevaar kan hij zijn tentakelkrans ook naar binnen trekken. De golfbrekeranemoon doet dit schoksgewijs en betrekkelijk snel, in ieder geval sneller dan b.v. de zeeanjelieren, die zijn tentakels maar langzaam zal intrekken.


De Golfbrekeranemoon is niet heel erg kieskeurig wat zijn ondergrond betreft. Hout, steen, schelpen of wier, alles kan tussen de laagwaterlijn en niet al te grote diepten voldoet. Zelfs de rug van een krab kan als ondergrond dienen. Op sommige plaatsen kunnen baksteenanemonen gezamenlijk hele grote stukken ondergrond bedekken. Zo zijn er in het oostelijke gedeelte van de Oosterschelde plaatsen waar de bodem bestaat uit veenblokken, Gorishoek die vrijwel geheel bedekt zijn met Golfbrekeranemoontjes.

Op plaatsen waar voldoende voedsel aanbod is, zijn Golfbrekeranemoontjes in staat om zich geheel, over de lengte, in tweeŽn te delen zodat elk gedeelte weer kan uitgroeien tot een volledige zeeanemoon. Dit is echter niet de enige manier waarop zij zich voortplanten, Ook de geslachtelijke voortplanting, waarbij eieren en sperma in het water vrijkomen komt bij Golfbrekeranemonen voor.


Meer informatie over de Golfbrekeranemoon bij: St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 3 oktober 2008