Groene zeedonderpad
Taurulus bubalis
Biologische kalender

Lengte : max. 15 cm.
Paaitijd : dec. / mrt.
Aantal eitjes : ongeveer
Komen uit na : 5 weken

De groene zeedonderpad is het kleine broertje van de gewone zeedonderpad. Buiten het verschil in grootte is er ook het kleurverschil, hoewel een groene zeedonderpad niet per definitie groen hoeft te zijn. In sporadische gevallen kan een groene zeedonderpad ook bruin- of roodachtig van kleur zijn, wat de herkenning niet eenvoudig maakt. Een betere determinatie is mogelijk door de aanwezigheid van de zogenaamde stekel bij de mondhoeken van de Groene zeedonderpad. Deze ontbreekt bij Gewone zeedondepad.


De zeedonderpad is een matige zwemmer en zit meestal tussen stenen en planten verscholen, hij vertrouwt hierbij op zijn schutkleur. Pas als je te dichtbij komt zal hij plotseling wegschieten en zich zo ver mogelijk tussen de stenen proberen te verbergen. Als je 's nachts als duiker zeedonderpadden tegenkomt lijkt het wel alsof ze liggen te slapen. Ze zijn dan erg sloom en goed te benaderen. Er moet dan heel wat gebeuren voordat ze weg vluchten.

Het voedsel van de zeedonderpad bestaat uit kleine of jonge visjes, schaaldieren en wormen. De paaitijd is in de winter van december tot en met maart. In het koude water is het 't mannetje dat het nest verdedigt. De eitjes zijn opvallend rood gekleurd en komen na zo'n 5 weken uit.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans