Groene wierslak
Elysia virides
Biologische kalender

Max. grootte:4.5 cm.

Soms verspreidt het gerucht zich, door Zeeland, dat de Elysia's er weer zijn. Hiermee wordt het Groene wierslakje bedoeld, die door de makkelijke uitspraak van zijn latijnse benaming, vaak Elysia wordt genoemd. Elysia past ook heel erg goed bij dit fragiele kleine slakje dat zich hoofdzakelijk in de wierzone ophoudt. In deze wierzone vindt hij zijn voedsel en is hij het beste gecamoufleerd. Als zo'n gerucht zich verspreidt moet je ook heel gericht gaan zoek als je hem wilt vinden. Zijn onopvallende uiterlijk vergt enige training en concentratie om hem te kunnen onderscheiden tussen alle verschillende soorten wier. Maar als je hen dan ook, uiteindelijk, hebt gevonden vind je er vaak meerdere vlak bij elkaar.


Het Groene wierslakje is, voor zover mij bekend, de enige vertegenwoordiger van de Anaspidea type naaktslak, dat bij ons voor komt. Dit type kenmerkt zich door zijn parapodien, dat zijn een soort lobben op zijn rug. Een andere vertegenwoordiger van dit type, die bij ons niet voorkomt, is de Zeehaas. De Zeehaas is echter veel groter, maar de vorm komt wel aardig overeen. Hoe de Zeehaas aan zijn naam komt mag blijken uit de foto.


De kleur van de Elysia kan nogal varieren van bruin of roodachtig tot bijna zwart. Van heel dichtbij zijn ook kleine helder blauwe of rode stippen op zijn huid te zien. Soms vind je bijna geheel witte exemplaren. De kleur hangt nauw samen met het voedsel dat hij tot zich neemt.


Meer informatie over het Groene wierslakje bij: St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 14 juni 2003