Dodemansduim
Alcyonium digitatum

De dodemansduim heeft voor mij op de een of andere manier altijd een soort magische aantrekkingskracht gehad. Ik ben er dan ook jaren naar op zoek geweest. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat de dodemansduim de enige, in ons land voorkomende vertegenwoordiger is van de soort Octocorallia en sterk verwant is met de, in de tropen voorkomende, zachte koralen.


Wat maakt de dodemansduim nou zo bijzonder. In de eerste plaats is het niet één losstaand individu, zoals anemonen en kwallen, maar is het een kolonie van kleine poliepjes, die allemaal zelfstandig levende orgnismen zijn. Elk poliepje heeft acht geveerde tentakels. Deze poliepjes kunnen zich allemaal tegelijk vliegensvlug terugtrekken in het gemeenschappelijke vleesachtige lijf. Dit lijf is in het begin korstvormend maar als het groter wordt ontstaan vingerachtige uitgroeiingen. Als de dodemansduim nog verder groeit ontstaan er vertakkingen. De kleur van het lichaam kan variëren van wit naar geel of oranje maar de poliepjes zijn altijd wit.


Als je ze wilt vinden zal je er wat moeite voor moeten doen. Over het algemeen zitten ze op plaatsen waar het flink kan stromen. Buiten dat prefereren ze een kleihoudende ondergrond en die kan wel eens iets verder uit de oever liggen. Dus kan het zo zijn dat je over een slechts langzaam dieper wordende bodem moet afdalen, terwijl je flink last kan hebben van een zijwaartse stroming en je niets hebt om je aan vast te houden. Je zult daarbij nog naar een aanzienlijke diepte moeten afdalen en dan nog is de kans groot dat je ze niet zult zien. Mocht je veel kokerwormen en slangsterren tegenkomen dan is de kans groot dat je goed zit want die houden van dezelfde leefomgeving.


Meer informatie over de Dodemansduim bij: Anemoon
De onderwaterwereld
The Seamasters

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 8 juni 2003