Gewone broodspons
halichondria panicea

De broodspons is erg algemeen in Zeeland. De meeste duikers kijken er wellicht overheen vanwege zijn onregelmatige bouw en onopvallende bruingele kleur. Net als de meeste kolonie vormende diergemeenschappen zijn de individuen niet te onderscheiden en bedekken ze als een plakkaat de bodem of andere levensvormen. Het is niet de meest tot de verbeelding sprekende diergroep. Tegenwoordig wordt de broodspons een beetje verdrongen door de sliertige broodspons, deze is nog minder aantrekkelijk om te zien. Bij de gewone broodspons zijn nog wel de uitstroomopeningen (oscula) duidelijk te onderscheiden, maar bij de sliertige broodspons zijn die al een stuk moeilijker te zien. Boven water is de broodspons te herkennen aan de verspreiding van een typische carbidgeur.
De kleur van de broodspons kan variŰren, dit is te danken aan de aanwezigheid van algen "zo÷xantellen" in zijn weefsel. Die algen kunnen de spons een groenachtige kleur geven. Maar aangezien deze algen erg afhankelijk zijn van licht, zijn bij sponzen die dieper groeien en waar dus bijna geen licht doordringt, minder, of in het geheel niet aanwezig.

Voor de voortplanting zijn twee manieren beschikbaar. Ten eerste door middel van het spuien van sperma en eitjes in het open water, waar zich larven uit ontwikkelen, deze vestigen zich ergens en groeien uit tot sponzen. De tweede manier van voortplanting is: het uitgroeien van volledig nieuwe sponzen uit kleine afgebroken fragmenten van oude sponzen.


Meer informatie over de Broodspons bij: St. Anemoon
De onderwaterwereld

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 13 april 2005