Onder weekdieren verstaan we tweekleppige (schelpdieren), slakken en inktvissen

Van alle weekdieren zijn de inktvissen het hoogst ontwikkeld. Dat zij nauw verwant zijn aan mossels en slakken is op het eerste gezicht niet meteen duidelijk. Zij komen echter voort uit een gemeenschappelijke voorouder. Daarna hebben zij zich allemaal op hun eigen manier verder ontwikkeld.
In tegenstelling tot de inktvissen en de slakken zijn de schelpdieren bijna koploos. Alleen de mondopening is overgebleven. De uitwendige schelp dient ter verdediging tegen vijanden. Er zijn plaatsgebonden schelpen zoals oesters, die hun leven lang op één plaats vastzitten. Maar er zijn ook schelpen die zich wel kunnen verplaatsen. In de tropen bestaan er zelfs schelpen, die in geval van een gevaarlijke situatie er snel vandoor zwemmen door middel van het snel open en dichtslaan van hun schelp. En op die manier snel een kleine afstand kunnen afleggen.
Slakken hebben, in tegenstelling tot de tweekleppigen, maar één of zelfs helemaal geen schelp. Indien hij er wel één heeft, is deze spiraalvormig opgerold. Slakken kunnen zich wel voortbewegen zij het in een (de naam zegt het al) slakkengang.
De inktvissen of koppotigen hebben een heel krachtig voortbewegingsapparaat en een sterk ontwikkeld zenuwstelsel. Van hun schelp is alleen nog maar een inwendig platte schijf overgebleven, die dienst doet als steunskelet. En bij de octopus (achtarmige) is de schelp helemaal verdwenen.
Koppotigen Dwerginktvis
Sepia
Gewone pijlinktvis
Dwerg pijlinktvis
Zeeland
Octopus tropen

Naaktslakken Blauwtipje
Boompjesslak
Brede ringsprietslak
Bruine plooislak
Gestippeld mosdierslakje
Gorgelpijp knotsslak
Groene wierslak
Kleine vlokslak
Milenium wratslak
Roodgevlekte kroonslak
Rosse sterslak
Paarse waaierslak
Satijnslak
Slanke knotsslak
Slanke ringsprietslak
Slanke rolsprietslak
Slanke waaierslak
Vlokkige naaktslak
Wrattig tipje
Zeerasp knotsslak
Zilverblauwe knotsslak
Zeeland

Huisjesslakken Gevlochten fuikhoorn
Grof geribde fuikhoorn
Schaalhoorn
Wenteltrapje
Wulk
Zeeland

Tweekleppigen Mossel
Oester
Wijdemantel
Zeeland
Aziatische korfmossel
Zwanemossel
Driehoeksmossel
zoet water
Doopvontschelp tropenTerug naar Flora & Fauna
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 26 november 2005