Trompetvissen
Trumpetfish (Aulostomidae)
Gele trompetvis in het water rond de Malediven

Van de familie van de trompetvissen zijn slechts 3 soorten bekend. Wel zijn deze 3 soorten wijd verspreid. Ze komen zowel in de Indische Oceaan als in het Caribisch gebied voor. De meest bekende is wellicht de egaal geel gekleurde trompetvis die in de Indische Oceaan voorkomt. De Trompetvissen zijn, zoals de op hen lijkende fluitbekvissen en snepmesvissen weer onderdeel van een grotere vissenfamilie de 'stekelvissen' waaronder ook de bij ons voorkomende zeenaalden en zelfs stekelbaarsjes vallen.

Trompetvissen zijn hele lange (tot 80 cm.) dunne vissen, maar in vergelijking met de soepele aalachtigen en murenen zijn trompetvissen echte stijve harken. Met dat stijve lichaam, waarmee ze met hun, helemaal op hun achterlichaam geplaatste, vinnen behoedzaam over het rif manoeuvreren, proberen ze zo min mogelijk op te vallen. Dit doen zij door: of een positie in te nemen met hun kop naar de bodem, zodat ze lijken op zeegras of gorgonen, of zij zwemmen zo dichtbij een andere vis, dat het lijkt alsof zij daar onderdeel van zijn. Zo'n vis moet dan wel, wat kleur betreft, enigszins op hen lijken
Vanuit deze camouflage beoefenen zij ook de jacht op kleine visjes, die zij, als ze dicht genoeg genaderd zijn, naar binnen zuigen met hun lange buisvormige bek.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans