Trekkersvissen
Triggerfish (Balistidae)
Blauwe trekkersvis in de Rode Zee

De talrijke soorten trekkersvissen zijn in het algemeen bewoners van de tropische zeeŽn, hoewel er een paar soorten zijn die in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan voorkomen. De grijze trekkersvis komt zelfs tot en met de Schotse Noordzeekust voor. Onder de in de tropen voorkomende soorten zitten prachtig getekende soorten zoals de luipaard, Picasso en de Arabische Picasso trekkersvis.

De naam trekkersvis heeft hij te danken aan de eerste stekel van zijn rugvin. Deze is heel groot en stevig, maar is meestal ingeklapt in een groef op zijn bovenlichaam. Dit mechanisme lijkt enigszins op dat van een pistool, vandaar waarschijnlijk ook zijn naamgeving. In geval van gevaar kan hij hem uitklappen en doormiddel van twee kleinere stekels, achter deze grote stekel blokkeren, zodat hij over een geducht aanvalswapen beschikt. Indien hij wordt bedreigd zal hij niet aarzelen om hem te gebruiken, ook tegen duikers. Zeker in de situatie wanneer hij zijn nest bewaakt, kun je beter niet bij hem in de buurt komen. 's Nachts gebruikt hij deze stekel om zich in onwrikbaar vast te zetten in een schuilplaats, en is het zelfs voor een murene bijna niet mogelijk om hem daar uit los te rukken.


Trekkersvis uit de wateren rond de malediven

De trekkersvis is een hoge ronde of ruitvormig vis, met een betrekkelijk grote kop die vervolgens weer eindigt in een kleine bek En wat voor bek, met deze bek is hij gemakkelijk in staat om de schelpen van weekdieren te kraken of stukken van het koraal af te bijten. Op zijn menu staan ook zee-egels. De trekkervissen hebben een aantal technieken waarmee zij de egel zo weten te draaien dat ze bij hun onbeschermde mondopening van de zee-egel kunnen komen, zodat zij hem daarna zonder al te veel moeite kunnen verorberen Ook doopvontschelpen gaan ze met grof geweld te lijf, en niet zonder succes.

Al dit agressieve gedrag neemt niet weg dat de mannelijke trekkersvissen hele zorgzame vaders zijn. Hij steek erg veel energie in het maken van een geschikte legkuil. Als het vrouwtje haar eitjes daaraan heeft toevertrouwd wordt het nest door het mannetje vol overgave verdedigd tegen iedere vorm van bedreiging. Tussendoor zorgt hij met behoedzame vinslagen ervoor dat het legsel constant van vers water wordt voorzien.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans