Tarpon
(Elopiformes)
Tarpon in het ondiepe gedeelte rond Bonaire

Hij lijkt op een beetje groot uitgevallen sardientje, of op een vis zoals een vis eruit behoort te zien. Niets bijzonders dus?. Toch wel, de tarpon vertegenwoordigt een heel oud geslacht. Fossielen van deze groep zijn gevonden in afzettingen van meer dan 100 miljoen jaar geleden. Ze hebben ook keelplaten (benige plaatjes in de huid van de keel) wat bij de huidige vissoorten niet veel meer voorkomt, dit in tegenstelling tot uitgestorven vissoorten. De tarpon ontwikkelt zich uit een leptocephaluslarve, waarmee zijn overeenkomst met de paling en murene is aangetoond, iets wat op basis van zijn uiterlijk niet meteen voor de hand ligt.

De tarpon leeft in het tropische water aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, waar hij vooral geliefd is bij sportvissers, dankzij de hevige strijd die hij levert als hij aan de haak geslagen wordt.

Het zijn erg plaatsgebonden vissen. Zo plaatsgebonden dat sommigen wel jaren achtereen binnen een bepaald jachtgebied verblijven. Zo kan het zijn dat sommige exemplaren door duikers van een naam worden voorzien.


Zo heb ik zelf wel eens een ontmoeting gehad met 'Charly' de huistarpon van Captain Don's Habitat op Bonaire. Ik had gehoord van zijn bestaan, maar werd desondanks onaangenaam verrast toen hij plotseling, met zijn 1.5m. grote lijf, vlak langs mij heen (tijdens een nachtduik) binnen de lichtbundel van mijn lamp op vissen begon te jagen. Hij bleek dit wel vaker te doen en had met deze acties al menig duiker de stuipen op het lijf gejaagd.

Als de tapon zich in het open water heeft voortgeplant, trekken de larven de rivieren op. Ze leven dan geruime tijd in moerassen of mangroven bossen waar ze langzaam van gedaante wisselen. Zo nodig ademt hij, bij gebrek aan zuurstofrijk water, zuurstof uit de atmosfeer.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans