Rifbaarzen
Grouper (Serranidae)
De koraalbaars van de Malediven is ook overdag actief

Dat de stekelvinnigen een enorme uitgebreide vissenfamilie is komt niet in de laatste plaats door de rifbaarzen (Serranidae). Deze familie alleen al is met zijn 320 verschillende soorten verantwoordelijk voor een groot gedeelte van die diversiteit. Tot deze soort behoren o.a. de 10 cm. grote harlekijn-rifbaars uit het Caribische gebied, maar ook de 1.5 m. grote bruine-rifbaars uit de meer gematigde streken. In de tropische wateren zijn vooral de rode koraalbaarzen erg opvallend aanwezig. Iedere duiker kent ze wel, fel rode vissen met blauwe stippen. Dit kleurpatroon is bij meerdere soorten aanwezig, wat de determinatie niet eenvoudig maakt. Nog gecompliceerder wordt het als er binnen soorten, vissen met afwijkende kleurpatronen zijn, of zelfs tijdelijk, in stress situaties, van kleur veranderen.


Rifbaars in het ruim van de Dunraven

Over het algemeen zijn rifbaarzen grote, krachtig gebouwde, vissen die zich erg honkvast tonen. Vaak zullen duikers je kunnen vertellen over duikplaatsen, waar je vrijwel zeker kunt zijn, dat je daar een bepaalde rifbaars zal tegen komen. Niet zelden zullen dat wrakken zijn. Rifbaarzen hebben grote voorkeur om zich overdag te verbergen in, een donker ruim van een wrak, of onder een overhang of in een grot.


Rifbaars uit de Rode Zee

Als de schemering valt komen ze tot leven. Dan blijkt dat ze hun grote lichaam plots bliksem snel in beweging kunnen zetten om achter een prooi aan te gaan. Zelf hebben ze niet veel vijanden, behalve de haai, en zelfs die toont respect voor de in sommige gevallen meer dan 2 meter grote exemplaren. Net als de meeste stekelvinnigen in het tropische water is ook de rifbaars tweeslachtig, en daarom zijn mannetjes en vrouwtjes goed uit elkaar te houden. Vrouwtjes zijn de kleine vissen en de mannetjes de grote.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans