Papegaaivissen
Parotfisches (Scaridae)
Duidelijk is hier de vogelachtige bek te zien van deze uit de
Rode Zee afkomstige papegaaivis

De papegaaivissen behoren tot de vissen die overdag actief zijn in het rif. Vaak zijn ze in gezelschap van andere vissen te vinden wanneer ze in groepjes over het koraal scharrelen.

Papegaaivissen zijn vrij grote (tot 100 cm.) opvallend gekleurde vissen met een sterke ,op een snavel gelijkende, bek. Deze bek is zelfs uitgerust met een extra scharnierend bot om een hefboomwerking te verkrijgen. Daarmee kan hij zoveel kracht zetten, zodat hij in staat is om grote stukken uit het levende koraal te bijten. Het overblijvende onverteerbare koraal dwarrelt als wit koraalzand naar de bodem. Hiermee is de papegaai vis een van de belangrijkste producenten van de bij vakantiegangers zo geliefde tropische witte zandstranden. Voor duikers is het geluid van het knabbelen van de papegaaivissen duidelijk te horen.


Papegaaivis met zelfgesponen cocon, in de Rode Zee

's Nachts heeft de papegaaivis een bijzondere manier gevonden, om zich beschermen tegen ontdekking door roofvissen: als hij op de zandbodem of tussen koraaltakken een schuilplaats heeft gevonden, scheidt hij door een speciale klier een soort slijm af, waarmee hij om zijn lichaam heen een doorzichtige cocon vormt, die als functie heeft; dat hij door jagers niet kan worden opgemerkt door hun reukorganen. En reukorganen zijn 's nachts het belangrijkste wapen waarmee zij andere vissen kunnen opmerken. Opmerkelijk is trouwens dat grote volwassen exemplaren van de papegaaivissen deze methode niet, of niet meer gebruiken.

Bij het volwassen worden doorlopen papegaaivissen verschillende stadia, waarbij ze sterk van kleurpatroon kunnen veranderen, maar ook van geslacht. Geboren worden ze in ieder geval als vrouwtje. Later veranderen de oudere exemplaren in mannetjes of supermannetjes. Supermannetjes houden er meerdere vrouwtjes op na. Als de tijd is aangebroken om te paren, zwemt het mannetje met één van de vrouwtjes rechtstreeks naar de oppervlakte, om daar zijn geslachtscellen uit te stoten waarna de bevruchting in open water kan geschieden.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans