Murene
Moray (muranenidae)
Murene in de wateren rond de malediven

Over murenen doen veel verhalen de ronde die niet erg waarheidsgetrouw zijn. Het zouden levensgevaarlijke bloeddorstige monsters zijn. Nee erg vriendelijk zien ze er niet uit. Maar om nu te zeggen 'levensgevaarlijk'? In het verleden zijn er best wel eens duikers gebeten, maar die hadden het dan ook vaak aan zich zelf te danken. Veel duikers maken er een sport van om murenen te voeren. Niet erg gezond voor de murene, maar in sommige gevallen was dat ook niet zo gezond voor de duiker. Een murene kan namelijk erg moeilijk onderscheid maken tussen waar het voer eindigt en waar de hand van de duiker begint. Het is ook wel eens gebeurd dat nietsvermoedende duikers zich plotseling zagen geconfronteerd met een murene, die er aan was gewend dat "duikers" betekent eten. En uit teleurstelling wilde de murene dan wel eens happen naar uitstekende lichaamsdelen. Een beet van een murene is niet giftig, maar de wond zal waarschijnlijk wel gaan ontsteken vanwege de vele bacteriŽn die in de bek van de murene aanwezig zijn.

Murenen zijn er in allerlei soorten en maten. Dunne, dikke, lange, kleine noem maar op. Ze hebben een voorkeur voor warm tropisch water. Er zijn een paar soorten die voorkomen, in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan (tot Bretagne), maar kouder water laten ze over aan hun familieleden 'de palingen'.


Grijze murene uit de Rode Zee

Overdag verblijven ze in hun hol, op hun karakteristieke manier, met hun kop naar buiten stekend. Het lijkt alsof ze naar alles en iedereen agressieve happende bewegingen maken, Maar dat is maar schijn. Ze maken die bewegingen om ervoor te zorgen dat ze zuurstofrijk water naar binnen krijgen. Als de avond is gevallen verlaten zij hun schuilplaats om te gaan jagen. Hun prooi is erg afhankelijk van de soort. Er zijn murenen die jagen op vissen en inktvissen zoals de octopus, maar er zijn ook soorten die zich hebben gespecialiseerd in schelpdieren.

Jonge murenen blijven erg lang in het larvenstadium, en worden zo via allerlei stromingen over grote gebieden verspreid. Zo komt het dat een verspreidingsgebied, van een soort, erg groot kan zijn.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans