Koraalduivels
lionfish (Pterois volitans)
Indische koraalduivel uit de Rode Zee

De benaming koraalduivel klinkt heel onheilspellend, en inderdaad is het geen ongevaarlijke vis. Maar levensgevaarlijk kan hij niet genoemd worden. Als je als duiker de vis niet te dicht op zijn huid zit, zodat hij geen kant meer op kan, zal hij ook geen poging doen om zich met zijn giftige stekels te verweren. Doe je dat wel, dan loop je het risico om door één van zijn 18 giftige rugvinstekels te worden gestoken. En alhoewel dat niet direct dodelijk is, zul je het niet licht vergeten.

De tientallen verschillende soorten koraalduivels hebben een groot verspreidingsgebied. Ze komen voor van Oost Afrika tot en met Japan en Australië.


De sierlijke koraalduivel prefereert de ondiepe lagunes

Overdag zit de koraalduivel verscholen in het rif, soms ondersteboven met zijn buik tegen het plafond van een grot. Tegen de schemering wordt hij plotseling actief. Zijn jachtmethode is zeer specifiek. Als hij eenmaal zijn prooi heeft uitgekozen, wordt deze heel langzaam benaderd. De Koraalduivel heeft daarbij zijn vinnen volledig uitgespreid, zodat hij de vluchtweg voor zijn prooi belemmert. Als hij zijn prooi dan dicht genoeg genaderd is, hapt hij toe. Hij zuigt als het ware zijn prooi naar binnen. Dit noemt men 'hapslikken'


Meer informatie over de Koraalduivel bij: Aquariumwereld (Belgie)

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 25 juni 2003