Hoornkoraal
Gorgonia

Hoornkoralen, waaronder waaierkoraal of gorgonen, behoren samen met de zachte koralen tot de achtstralige bloemdieren (Octocorallia) De hoornkoralen hebben een inwendig skelet, dat bestaat uit de hoornachtige stof (gorgonine). Dit wordt afgescheiden door het entoderm. Vanwege dat inwendige skelet zitten de levende poliepen, met hun met netelcellen uitgeruste tentakels, alleen op de buitenste kleine zijtakjes van de waaier. Dat is dan ook de reden van zijn hele open, vaak fragiele, structuur. Sommige soorten kunnen wel uitgroeien tot een waaier met een hoogte van 3 meter. Vooral deze grote exemplaren staan vaak op een steile heling op plaatsen waar voldoende stroming staat, zodat ze verzekerd zijn van een constante aanvoer van dierlijk plankton. Tegen hele sterke stroming of het gebeuk van golven zijn ze niet bestand, zodat ze altijd ruim onder de laagwaterlijn leven.

Een bekende vertegenwoordiger van het hoornkoraal is het bloedkoraal. Bloedkoraal komt ook voor in de Middelandse Zee, waar het helaas erg zeldzaam is geworden. Bloedkoraal is namelijk erg geschikt zijn om er sieraden van te maken.

De voortplanting is geslachtelijk. De eitjes van de vrouwelijke poliepen worden in het inwendige van de poliep bevrucht door zaadcellen die via de mondopening zijn binnengekomen. Deze zaadcellen zijn door de mannelijke poliepen in het water losgelaten. Als zich uit eitjes kleine harige larven hebben ontwikkeld, zullen deze weer via de mondopening naar buiten zwemmen en zich ergens proberen te vestigen.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans