Haarsterren
Feather Stars ( Comasteridae )

Deze tak van de familie stekelhuidigen komt alleen voor in de tropen waar ze opvallend aanwezig is. Dat komt waarschijnlijk omdat haarsterren graag op plaatsen zitten met een sterke stroming. Vaak klimmen ze zelfs in hoge sponzen of uitstekende stukken koraal om maar zo goed mogelijk profijt te hebben van het, door de stroming aangevoerde, voedsel. Doordat ze niet, zoals de zeesterren en zee-egels de bodem afgrazen naar voedsel, hebben ze hun mondopening gewoon aan de bovenkant zitten en niet, zoals eerdergenoemden, aan de onderzijde. Wel hebben ze ook hun anus aan de bovenzijde, maar dan op een verhoogde conische bobbel. Zodat ze niet hun eigen uitwerpselen naar binnen krijgen.

Haarsterren met vijf armen komen voor, maar de meeste hebben er toch veel meer, tot wel 200 stuks. Alle armen zijn uitgerust met een plakkerige substantie waaraan het plankton blijft plakken, vervolgens wordt het voedsel via speciale kanaaltjes, die in het bezit zijn van kleine bewegende haren, verder getransporteerd naar het centrum van elke arm. Om vervolgens naar de mondopening te worden gebracht.

Ondanks hun opvallende uiterlijk en hun voorkeur voor in het oog springende plaatsen, vallen ze zelden ten prooi aan rovers. Dat is te danken aan de giftige stoffen in hun huid, die het voor andere dieren onaantrekkelijk maken om de haarster op te eten.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans